Premiärkollapser

Så här timmarna innan Premier League-premiären låter jag gärna Lars Nylin påminna om att en början kan säga mer än tusen ord. Nylin har under sommaren frambringat så många listor för Aftonbladets räkning att det väl snart bara är uppslagen om "Julfesterna som gått mest överstyr i Mancheter Uniteds historia" och "De mest förbjudna platserna i centrala Rom som Antonio Cassano haft sex på" som är de enda kvarvarande. I vilket fall är listan om de värsta premiärkollapserna, som presenterades i gårdagens tidning, hyggligt underhållande läsning. Detta är vad som blir sagt:

10. 1999 Aberdeen - Celtic 0-5

Med tom kassakista sökte sig Aberdeen 1999 för första gången utomlands för att kunna anställa en hyfsat meriterad tränare. Dansken Ebbe Skovdahl fick inte en dålig start på sin sejour i klubben. Starten var vidrig. I hemmapremiären mot Celtic gjorde en viss Henrik Larsson 0-1 efter fyra minuter. Redan innan paus stod det 0-4. "The Dons" hade så långt inte ens varit statister. Men Skovdahl gjorde senare ett imponerande jobb med en usel reatrupp. Man nådde finalen (men förlorade) i båda cuperna och höll sg kvar i ligan efter playoff. Säsongen efter blev Aberdeen fyra och Skovdahl sågs som en smärre hjälte.


9. 2000 Villarreal - Rayo Vallecano 1-5

1998 gjorde Villarreal sin första säsong i La Liga. I premiären utklassades man av Real Madrid, 4-1 var faktiskt smickrande siffror. Tyvärr hade man skaffat sig en otrevlig vana. När klubben år 2000 återvände till högsta serien blev det ännu en gång deppiga premiärsiffror mot en klubb från huvudstaden - denna gång uppstickaren Rayo. Trevligt nog för fans av "de gula ubåtarna" blev man några säsonger senare en mycket stabilare klubb.


8. 2001 Feyenoord - Sparta 5-0

Stryk med fem mål i premiären är aldrig kul. Om motståndaren dessutom är storebror Feyenoord innebär sådana sifferor att säsongen liksom är lite sabbad redan från start. Mycket riktigt; Sparta åkte på våren ur Eredivisie.


7. 2006 AZ, Alkmaar - NAC-Breda 8-1

Premiären på nya DSB-stadion blev en klang-och jubelhistoria i tulpanstaden Alkmaar. Sanslösa 8-1 efter bland annat hattrick av tysken Cziommer. Desto större var eländet för NAC. Men tränare Ernie Brandts fick faktiskt stanna. Och inte nog med det. Killen som i en VM-match 1978 gjorde både mål och självmål mot Italien tog säsongen därpå NAC till en imponerande tredje plats. Belöningen? Han fick kicken då i stället.


6. 2001 Rennes - Auxerre 0-5

Det var hösten 2001 ingen lätt match för Christian Gourcuff att ersätta Paul le Guen. Den senare var tränaren som med ständiga scoutingfynd gjort Stade Rennes till ett potentiellt topplag i Ligue 1. Premiären hemma mot Auxerre med fyramålsskytten Djibril Cissé gjorde inte att arbetsron ökade för Gourcuff. Sedan Rennes till sist "bara" blivit 12:a fick Gourcuff silkessnöret redan efter en säsong trots att kontraktet med klubbmagnaten Francois Pianult sa fyra.


5. 2007 de Graafschap - Ajax 1-8

Klaas-Jan Huntelaar åkte hem till sin hemtrakt i östra Holland och satte fyra mål. Svensken Kennedy Bakircioglu var en av de som kompletterade målskyttet under en hemsk premiärsöndag för de Graafschap. Men de Graafschap, "landskapet", blev inte förstörda, bara skakade. De hankade sig till sist kvar efter play-off. Tyvärr för anhängarna av de blåvita gick det sämre när de ett år senare åter försatte sig i situationen att behöva kvala sig kvar.


4. 1997 Tenerife - Compostela 6-0

Trots överkörningen i premiären skilde det efter säsongen en futtig poäng mellan David från Kanarieöarna och Goliat från Galicien. Men den enda poängen var å andra sidan skillnaden mellan himmel och helvete. Lilla Compostela fick spela playoff och åkte ur. Raset fortsatte sedan ända ner till den regionala serien och en nära-konkurs-upplevelse. Nu är man åter i trean, Tercera.


3. 1994 Crystal Palace - Liverpool 1-6

Det här var vintern när Crystal Palace nådde semifinalen i de båda inhemska cuperna. Men Londonklubben blev till sist ändå de ultimata förlorarna genom att i sista ligaomgången få respass. Innan detta hade klubben varit värdar för en motståndare, Eric Cantona i Manchester Unite, som efter en uppvisning i kung-fu satte Selhurst Park på världskartan. En säsong av det slaget inleddes föga överraskande med en rejäl smäll, mot Liverpool.


2. 2003 Blackburn-Wolverhampton 5-1

Efter 19 år var de gamla "Tipsextra"-favoriterna i Wolverhampton äntligen tillbaka i högsta serien. Återkomsten blev knappast glamorös. En kölhalning av Blackburn Rovers i premiären följdes av ytterligare sex raka matcher utan vinst. Lägg till detta att de orangefärgade vargarna inte vann en enda bortamatch på hela säsongen. Jumboplatsen var snart en teknikalitet.


1. 2001 Leicester-Bolton 0-5

Leicester Citys sista säsong på Filbert Street slutade med att de åkte ur. Klubben inledde ett sportsligt fall som de knappt hämtat sig från ännu. Säsongens första match var ett tecken på vad som skulle komma. Leicester blev förnedrade av den nedflyttningstippade nykomlingen Bolton. Ingen av manager Peter Taylors många dyra köp förtjänade sina löner. Två månader senare var Taylor borta, men då var det för sent att rädda det sjunkande skeppet.


Källa: Sportbladet


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0