Confederations Cup 2009: Dag 12

25/6 2009
Brasilien-Sydafrika 1-0 (0-0)
Gäsp! Tänk att det skulle behövas en frispark precis utanför straffområdet - ett par minuter innan full tid - för att Brasilien skulle få hål på det knackiga Sydafrika. Man hade förväntat sig lite mer och en betydligt behagligare resa, men Brasilien är och förblir Brasilien. En myt. Ett oförtjänt och föråldrat rykte. Istället för att spela fotboll så som man gjorde mot Gli Azzurri häromdagen, gick man omkring och passade lite förstrött i sidled i 90 minuter. Så otroligt tröttsamt!
      Under gårdagen gjorde spanjorerna allt för att visa omvärlden varför man inte ska underskatta sin motståndare. Man förlorade sin finalplats på lite simpel inställning. Ikväll visade brassarna att man inte hade tagit minsta intryck av den föreläsningen. Man hade rätt och slätt bestämt sig för att minsta motståndets lag skulle räcka för att ta sig förbi det hinder som stavades arrangörsland. Det är sorgligt att en sådan inställning inte straffar sig, precis som det är sorgligt att Sydafrika inte kan göra mål (om man inte möter Nya Zeeland) och att Brasilien trots uselt försvarsspel inte släpper in några mål (om man inte möter Egypten). Eftersom man har Julio Cesár. Världens kanske mest stabila sista utpost i dagsläget. Att han bara fick 7.0 av Goal övergår mitt förstånd.
      Ikväll straffas de arma sydafrikanerna för att man gjort lagkapten och nyckelspelare av Aaron Mokoena. I första halvlek var det han som fick lagets överlägset bästa möjlighet att göra 1-0. Istället för mål - som man bara måste göra i det läget, även om man är mittback - nickade han flera meter över ramen. Två minuter före full tid såg han så till att ge Brasilien det utsträckta fingret, då han fällde Ramires strax utanför eget straffområde. Den som har sett Dani Alves lägga frisparkar i klubblaget under året vet att han inte nöjer sig med några utsträckta fingrar - han tar hela armen. En enda praktträff var allt som behövdes och reserven Alves fick nöjet att frälsa kanariefåglarna. Kul för honom. Snopet för hemmalaget.
      Hur som helst har Confederations Cup varit en mycket nyttig läxa för Sydafrika. Dels för att få grepp om arbetet med att arrangera kommande VM, dels för den erfarenhet det ger Bafana Bafana. Får man bara kläm på säkerhetsfrågorna och kommer tillrätta med målskyttet kan det bli en riktigt hygglig turnering. På alla plan.

Dani Alves sköt Brasilien till final. Den enda lilla brasilianska magi vi erbjöds denna afton.