Porträtt: Kenny Dalglish

I dagens Aftonbladet erbjuder man sina läsare Lars Nylins porträttering av en av de brittiska öarnas största fotbollslegender, Kenny Dalglish. Under rubriken "Han har givit namn åt svenska grabbar" berättar Nylin historien om den gamle Tipsextrahjälten och hans förehavanden på och vid sidan av planen. Trevlig läsning som jag gärna vill göra er uppmärksam på.


Han har givit namn åt svenska grabbar
Trots alla legender i Liverpools historia finns det en spelare som supportarna på "The Kop" älskar mer än alla andra. Skotten Kenny Dalglish, "King Kenny", blev efter 14 säsonger för evigt "King of The Kop" och vinner de flesta omröstningar om klubbens viktigaste spelare genom åren. Han blev det lika mycket för sina insatser vid sidan av planen. Här berättar Sportchansens Lars Nylin historien om Kenny Dalglish.
      Kevin Keegan, Ian Rush, nuförtiden Steven Gerrard. Det finns fler som skulle kunna kandidera till titeln som den populäraste spelaren genom tiderna i Liverpool FC. Men alla dessa fixstjärnor gör sig liksom inte besvär. Det finns bara en "King of the Kop".

      Under 14 säsonger på Anfield gjorde skotten Kenny Dalglish ett så outplånligt intryck - som spelare, spelande manager och manager - att han efter detta ständigt är överlägsen i omröstningar om klubbens bäste och viktigaste personlighet genom tiderna.


Givit namn åt söner

Även många svenska Liverpool-fans instämmer säkert. Dalglish storhetstid sammanföll exakt med TV-matcherna på lördagar i Sveriges Televisions "Tipsextra" och många gånger var det Dalglish som blev behållnngen. Det finns även svenska Liverpool-supportrar somm döpt sina söner efter honom.

      Hur stor Dalglish är i Liverpool fick man tecken på när det i maj kom ut att den nuvarande managern Rafa Benitez har pratat med Dalglish om en återkomst till klubben - i så fall som ansvarig för klubbens ungdomsakademi. Steven Gerrard sa till media:

- Det vore den bästa kontraktering Benitez gjort under sin tid i klubben. Var jag en ung eftertraktad spelare som kontaktades av Dalglish visste jag genast vilken klubb jag skulle välja.


Övertygade inte på Shankly

Det kunde ha blivit Anfield redan tidigt för Kenneth Mathieson "Kenny" Dalglish. När han var 15 år lämnade han sitt Glasgow för att provspela för engelska ligaklubbar inklusive just Liverpool. Men en match med B-laget förmådde inte övertyga den legendariske managern BIll Shankly. Dalglish hörde inget från Liverpool efteråt och han, som var Rangers-supporter sedan barnsben, hamnade istället i Celtic.

      Först elva år senare, när Dalglish öst in mål för Celtic (167 på 321 matcher), tagit fyra ligatitlar och varit landslagman i sex år, hamnade han i Liverpool.

      Shanklys efterträdare Bob Paisley ställdes inför en helt annan prislapp. 440.000 pund var vid tiden brittiskt transferrekord och Dalglish ställdes inför gigantiska krav när han debuterade. Inte bara prislappen och de många målen höjde kraven. Kenny Dalglish var också mannen som förmodades ersätta Kevin Keegan, geniförklarad på Anfield, i rollen som allmän härförare. Keegan hade just överraskande lämnat Liverpool för att flytta till Hamburg.


Succé i debuten

Spelaren som övertagit Keegans tröja nummer sju uppfyllde inte förväntningarna. Han övertriumfade dem med råge. I ligadebuten på bortaplan mot Middlesbrough gjorde han mål efter sju minuter. Dalglish följde för säkerhets skull upp med mål hemma mot Newcastle i hemmapremiären. I den europeiska Supercupen raderade han slutgiltigt ut spöket efter Keegan genom att leda Liverpool tlll en seger mot Hamburg med förkrossande 6-0.

      Under debutsäsongen gjorde han totalt 30 mål och kryddade sin makalösa entré genom att i maj avgöra finalen i Europacupen med en elegant lobb mot Brügge på Wembley. Säsongen därpå följde han upp genom att bli vald till ligans bäste spelare.

      Vid det laget fanns det ingen tvekan om vem som var kungen av The Kop. När Dalglish sedan också fick Ian Rush som effektiv partner i Liverpools anfall cementerade klubben sin position som Europas bästa i början av 1980-talet. Totalt gjorde Dalglish 172 mål för Liverpool, men han var minst lika mycket hjärnan bakom den röda maskinens effektiva spel.
 

Det tuffa 80-talet

Men Dalglish råkade också ut för bakslag under sin tid i Liverpool. Enorma bakslag. Dalglish hade just fått reda på att han från hösten 1985 skulle bli ny manager för Liverpool när Heyselkatatastrofen, med 39 öda Juventussupporters, inträffade i maj.

      Utöver sorgen och skammen innebar detta att Dalglish fick inleda sin managerkarriär i en tid när engelska klubbar var portförbjudna i Europa.

      Hemma i England ljusnade perspektiven så småningom för Dalglish. Han förde sin klubb till nya ligatitlar och lyckades till och med rimligt ersätta målmaskinen Ian Rush när denne gick till Juventus.

      Då slog tragedin till ännu en gång med ännu en läktarkatastrof. I samband med semifinalen Liverpool-Nottingham i FA-cupen i april 1989 omkom 96 Liverpoolfans på Hillsborough i Sheffield.

      Tolv år efter den mäktiga ankomsten till Liverpool gjorde i den situationen en annan Kenny Dalglish entré. Han blev symbolen och talesmannen när Liverpool som klubb och stad skulle försöka gå vidare efter katastrofen. Dalglish organiserade sjukhusbesök, läste kondoleanser i kyrkor, arrangerade system för att sörjande skulle ha någon i klubben att prata med. Hela tiden med klubbens spelare närvarande.

      Dalglish sa till sin trupp:

- Vad som begärs av oss nu är att vi visar respekt. Vi måste sätta ett exempel.

      Det som Dalglish primärt riktade till sina spelare sågs omedelbart som ett exempel för hela staden Liverpool. Dalglish insatser för att lindra smärtan 1989 har i efterhand betytt nästan lika mycket som hans spel för att göra honom till legenden nummer ett på Anfield.


Gjorde Blackburn till mästare

1991 gav Dalglish överraskande beskedet att han slutade i Liverpool. Istället tog han hand om en andradivisionsklubb - Blackburn Rovers. Klubben tog han inte bara upp i Premier League utan också sensationellt nog gjorde till mästare.

      Senare arbetade han med Newcastle United och ungdomens Celtic utan att nå samma framgångar.

Men det är ändå en skräll i brittisk fotboll att han inte haft något tränaruppdrag sedan år 2000. Istället har han fokuserat på välgörande ändamål, oftast kopplat till arbete för att dra in pengar till forskning om bröstcancer - en sjukdom som hans hustru Marina drabbats av.

      Men i maj i år uppstod alltså återigen rykten om en återkomst till Liverpool. Blir det verklighet kommer det på Anfield att betraktas som att en frälsare kommer tillbaka till sin kyrka. 

                      Till vänster: Dalglish jublar efter ett mål på Stamford Bridge mot Chelsea, 1986. Till höger: Dalglish som tränare för Blackburn det år man tog hem Premier League, 1995.



Källa: Sportbladet   


Kommentarer
Postat av: Segovia

Underbart att du lägger fokus på en riktig klubb och en riktig människa, fjärran från vad bloggens namnn antyder!

2009-06-25 @ 13:52:59
Postat av: Ola svarar

Jag lägger fokus på det som känns aktuellt, angeläget och/eller minnesvärt. Det är därför jag knycker Nylins porträtt och det är därför bloggen heter Grande Grosso. Hyllas den som hyllas bör!

2009-06-25 @ 15:12:31
Postat av: Robert

All heder åt dig, Ola. Dina ovannämnda kriterier må exkludera Djalminha, men de är i det närmaste synonyma med Grosso. Om inte den lokale borgmästaren snart skrider till handling och reser en staty över stadens store son på stora torget i Chieti är det ett större svek mot mänskligheten än när Rosa Maltoni år 1882 valde att sära på benen för att låta sig insemineras av Alessandro Mussolini.

2009-06-25 @ 17:16:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0