Landslaget inför kommande EM-kval

Efter 0-1 på Parken står det klart att det inte blir något svenskt deltagande i Sydafrika-VM. Trist? Ja, det är klart. Väntat? Mja, inte var det oväntat, men nog hoppades man in i det sista. Orättvist? Verkligen inte.
      An accident waitin' to happen, som en del sade efter McClarens misslyckande med att försöka ta England till EM i Schweiz/Österrike. Lagerbäck had it comin'. Degenererade laguttagningar, konservatism bortom förståndets gränser och en fientlighet mot hela omvärlden blev till slut Kågesonens fall. Det gick alltid att försvara de tidiga 70-talisternas självklara ställning och allt annat än jordnära efterhandskommentarer om underprestationer [läs: Turkiet-matchen 2000 och Trinidad & Tobago-matchen 2006] så länge resultaten var med honom. Till slut kom verkligheten ikapp.
      Efter Kims usla straff, Nilssons minst lika usla snedspark i samma match, den aldrig sinande ineffektiviteten och ett avgörande domarmisstag - för nog var bollen i spel när Zlatan skickade in den för Sebastian att nicka i lördags - var marginalerna förbrukade. Det hjälpte inte att maltesiska brevbärare och ungerska kvasiförsvarare misslyckades med att hålla Blågult stången; när allt kommer omkring missade Sverige VM. Till hur stor del det berodde på att man inte klarade av att göra sig av med den bakåtsträvande och allt annat än självkritiske förbundskaptenen går bara att spekulera i. Jag vill mena att man inte kan överskatta detta faktum.
      Visst, Danmark har ett mittförsvar av högsta internationella klass i ungtupparna Agger & Kjaer och har kraftsamlat för VM-biljetten i flera år, och Portugal är fortfarande Portugal även i de stunder då bollen går på ett snöre i sidled istället för framåt. Sanningen är ändå att Sverige brände sina broar för att man själv var för dåligt, inte för att motståndarna var för bra. I slutändan är det alltid det idrott handlar om - att maximera den egna insatsen snarare än att hoppas på att konkurrenten har en dålig dag.
      Lagerbäcks efterlängtade sorti bereder väg för något så unikt i landslagssammanhang nuförtiden som lite spekulation. Äntligen är det meningsfullt att låta tankarna vandra fritt och dra namn i sträckbänk. Under epoken Lagerbäck visste man precis vad man hade och vad man fick. De som vrålade på Henok Goitom eller hoppades på att en eller annan U21-bekanting till slut ofrånkomligen skulle få chansen och slussas in förstod aldrig hur det fungerade. Det var därför vi chockades så svårt när Chippen väl var ute ur bilden. Man spelade sig aldrig ur landslaget, man slutade självmant.
      Funderingarna kring vem som efterträder han med den stora utstrålningen är kittlande. Jag hade önskat HBK:s Janne Andersson men inser så klart det omöjliga och orimliga i det, hoppas därför istället på Hasse Backe men tror allra mest på Svennis. Vem det än blir av Backe och Eriksson - jag tror inte på någon annan lösning, oavsett den heter Hamrén, Jönsson, Beenhakker, Hodgson, Baxter, Pehrsson, Nilsson eller Haglund och allra minst tror jag på driftkukun Esks förslag Sundhage - och såvida det inte blir aktuellt att de samarbetar, vilket jag heller inte tror, förefaller det vara något av sista chansen för båda två.
      Både Svennis och Backe tillhör en tränargeneration som snart är helt ute ur bilden och i Backes fall har han i princip satt allt på ett kort i dagsläget. Blir det inte något tjänstgörande som förbundskapten den här gången, för att någon annan gick före i prioriteringsordningen, blir det aldrig det. Det är helt klart. Backe skulle inte ha någon trovärdighet kvar om han efter en sådan skymf - betänk att han i intervju efter intervju har uttryckt sitt stora intresse i samma andetag som han har antytt att det borde vara läge för Lagerbäck att avgå och underskatta inte det faktum att han inte har tagit något nytt tränarjobb sedan nederlaget i Mexiko - tackade ja om förbundet återkom i framtiden. Och om frågan ställs till Svennis den här gången och han tackar nej, när ska han då tacka ja? När är "rätt tid"?
      Därför tror jag att näste tränare för det svenska landslaget heter Sven-Göran Eriksson. Förbundet kommer aldrig runt hans namn och vet att det utgångna bäst-före-datumet är väldigt nära att övergå i direkt otjänligt. Det är min övertygelse att förbundet på ett helt annat sätt kan leva med att man aldrig gjorde Backe till förbundskapten än den folkligt förankrade kvinnokarlen.
      Men vill Svennis? Ja, det finns mycket som pekar på det. När han skrev på för en sportchefsroll i ett division 4-lag i England gjorde han inte bara klart en gång för alla att han har ett stort intresse av att tjäna pengar. Han tydliggjorde även att han inte känner samma behov av att vara klubblagstränare längre. Den Svennis som för snart 10 år sedan talade om den svåra omställning som det innebar att inte längre träffa spelarna i omklädningsrumsmiljön dagligen var ännu inte tillfreds med landslagsfotbollens villkor. Den åldrande gentlemannen lärde sig att uppskatta det. Det kan också vara det tyngsta skälet till varför han slutligen kan känna sig redo att ta sig an det svenska landslaget. Det och att han aldrig har varit rädd för att anta utmaningar. Att bli profet i sin egen hemstad är inte bara svårt, det är snudd på omöjligt. Är det någon som vill överbevisa den tesen och sätta sig själv på piedestal så är det vinnarskallen från Torsby.
      Då allting pekar på att Jörgen Lennartsson i en framtida organisation blir assisterande förbundskapten kan vi dra förbundskaptensspekulationerna i sträckbänk bäst vi vill. Det är spelarna på planen som ska göra det och är det någon som känner den nya generationen utan och innan så är det Lennartsson. Därför tillät sig undertecknad och quizprofilen Mon Frère att under gårdagen sia kring hur landslaget rustar och elvan ter sig när det väl har blivit dags för kommande EM-kval.
      När vi jämförde våra elvor märkte vi snart att vi tänker snarlikt, för att inte säga väldigt lika. Notera nu att elvorna nedan inte är resultatet av vad någon av oss vill se utan helt och hållet vad vi tror att vi får se. Hette förbundskaptenen Lagerbäck vore elvorna radikala och alldeles självklart befängda. Hur sneda våra gissningar och teorier än visar sig vara kan vi därför alltid glädja oss åt att vi fick spekulera. Observera också att vi inte hängde upp oss på spelsystem eller formationer. I Sverige spelar man 4-4-2 med zonförsvar och det enda som kan variera är hur mittfältet formeras. Nämn den seriöse kandidat till förbundskaptensjobbet som är av en annan uppfattning! Alltså är det inte världens grej.

Mitt lag
A. Isaksson (PSV Eindhoven)
-
P. Karlsson (AIK), O. Mellberg (Olympiakos), D. Majstorović (AEK Aten), B. Safari (Basel)
-
R. Elm (AZ Alkmaar), G. Svensson (IFK Göteborg), K. Källström (Lyon), E. Bajrami (Elfsborg)
-
Z. Ibrahimović (Barcelona), M. Berg (Hamburg)

Mon Frères lag
A. Isaksson (PSV Eindhoven)
-
O. Wendt (FC Köpenhamn), O. Mellberg (Olympiakos), D. Majstorović (AEK Aten), B. Safari (Basel)
-
S. Larsson (Birmingham), G. Svensson (IFK Göteborg), K. Källström (Lyon), R. Elm (AZ Alkmaar)
-
Z. Ibrahimović (Barcelona), M. Berg (Hamburg)

Nå, vad säger ni andra? Några kontringar?


Kommentarer
Postat av: Hossein

Jag känner att jag inte har tillräckligt bra koll på svenskar i Holland och Danmark osv, så jag avstår från att kommentera elvorna.



När det kommer till tränare så vet jag inte vad jag vill. Känns som att inget av de namnen som har nämns är tillfredsställande för mig och jag kan inte direkt heller komma på ett enda namn av de som inte nämnts som funkar.



Olle Nordin - It all goes back to VM 90. Men den bild jag fick av att se Olle Nordin i VM-krönikan halvåret efter VM (när jag kom till Sverige) var något helt annat än bilden av en superglad mysfarbror som hoppar omkring bänken på Norrköpings Idrottspark 10 år senare. Så han skulle inte vara lika skönt spänd och nedstämd som han var i krönikan (vilket därmed för bli VM 90).



Jörgen Lennartsson - För tråkigt.



Sven-Göran Eriksson - Too obvious på så sätt att folk har talat om den drömmen i evigheter och han är den mest framgångsrike svenske tränaren någonsin typ. Inte för att han i sig är så framgångsrik som han ofta framställs som.



Hasse Backe - Har suttit i TV-studion alldeles för ofta för att det ska kännas seriöst. Hypevarning.



Erik Hamrén - Nej, tack. Han är nog duktig, men efter alla dessa attacker mot "tråkgubben" Lagerbäck vill jag inte att hans mest ivriga kritiker (de som gnäller mest på hans uppträdande och mindre på hans jobb) ska få sin våta dröm. En lite yngre halvhård typ i kostym.



Magnus Haglund - Se Hamrén, fast lightvariant.



Pia Sundhage - Jag är ledsen, men det här känns mest som att göra politik av fotboll. År 2009 kan inte en kvinna träna ett svenskt herrlandslag. Det kommer aldrig att hända. Hon kommer inte att få frågan och ävne om hon får det kommer hon att tacka nej.



Henrik Larsson - Rolig idé, men också väldigt oseriös. Ska han börja träna spelare som var hans lagkamrater några månader innan? Behöver nog dessutom utbildas lite först.



Martin Dahlin - OK, han är varken aktuell för mig eller i diskussionerna. Jag bara tar upp detta som ett skämt, för den där sekunden då läsaren tänker "Vad i HEL..."



Utländsk tränare - För mycket Hollywood, för mycket svensk mindervärdeskomplex; jag ser framför mig hur journalister ivrigt vill känna till varenda intryck som Mr Bigshot i Armani (fast det behöver inte vara Roberto Mancini) har fått av det nya landet.



Nanne Bergstrand - En surskalle. Orka. Passar nog också bättre i klubblag där han kontrollerar sin truppbestånd på ett annat sätt.



Roland Andersson - Kanon. Kalla mig för sadist, men jag njuter av tanken på vilket ramaskri det skulle bli om förbundet presenterade honom som ny förbundskapten. "Nä, nu får det fan räcka med den här gråsossefotbollen!" osv.



Men okej, om vi bortser från Roland, Svennis, Backe och Lennart får bli de som jag föredrar. Svennis och Backe är båda rätt old school, det gillar jag. Lennartssons taktik har jag aldrig analyserat då jag inte heller sett så mycket mer av U21-laget än halva semifinalen i EM senast. Men som en av förbundets egna har han inget att komma med på hype-kontot. Vilket är bra.



2009-10-14 @ 14:02:21
URL: http://nottimagiche.blogspot.com
Postat av: Robert

Isaksson

-

Mellberg, Majstorovic, Bjärsmyr

-

R. Elm, Harbuzi, Wernbloom, Källström, Bajrami

-

Ibrahimović, Berg



Förbundskapten: Zeman

2009-10-14 @ 20:10:03
Postat av: Ola svarar

Hossein:

Mycket välgrundat där. Gillar särskilt idén om att väcka liv i Olle Nordin eller psykologin i att uppgradera Roland Andersson. Det är nästan lika stor humor som din lustighet om Dahlin och Esks dödsallvarliga och patetiska förslag om Sundhage. Diskuterade annars ämnet med quizets ständige 2:a, Haninges störste Hammarby-supporter, Andy, varpå förslaget om delat ledarskap mellan Reine Almqvist & Stefan Lundin kom på tal...



Robert:

3-5-2, alltså. Visst, hörsammar Lagrell den gode Strömberg och gör svensk förbundskapten av den kedjerökande lazialen är nog allt möjligt. Fram till den dagen känns 3-5-2 lika osannolikt som förslaget om Zeman. Jag kan bara minnas att Blågult provat denna djärva uppställning vid ett tillfälle: i träningslandskampen mot Portugal hemma på Nya Ullevi, hösten 2003. Det såg då rakt inte lovande ut. Självklart är det alltid en fråga om vilket spelarmaterial man har till sitt förfogande - och den uppenbara bristen på fullgoda ytterbackar ger ditt förslag extra legitimitet - men jag ser inte att det är systemet som är boven i dramat och lösningen på den gordiska knuten. Vidare känns Harbuzi ungefär lika aktuell för landslaget som Pablo Pinoñes-Arce i nuläget.

2009-10-14 @ 23:43:36
Postat av: Mon Frère

Intressanta synpunkter. Jag vill dock tillägga att det jag egentligen önskar är att mittfältet och anfallet ska se ut som följer:



G. Svensson S. Larsson

Elmander Zlatan R. Elm

Berg



Zlatan är den självklara centralpunkten i anfallsspelet. Men där behövs också en målskytt, Berg, en passningsleverantör, Elm och en löpare, Elm-ander, som på sikt kan ersättas av Bajrami eller annan potent ungherre. Till det behövs ett defensivt mittfält som innehåller en maratonlöpare, Svensson, och någon som kan sköta de tidiga uppspelen. I den sistnämnda rollen skulle alla etablerade tyckare föredra Källström. Hade Pirlo och Gattuso varit tre år yngre och bättre hade de gärna kunnat få svenska pass för att fylla den funktionen.

2009-10-15 @ 10:43:33
Postat av: Max

Isaksson

-

M. Lustig, Majstorovic, Mellberg, Safari

-

S. Larsson, G. Svensson, Källström, Bajrami/R.Elm (beroende på typ av motstånd/matchbild)

-

Berg, Zlatan



Tycker ändå framtiden känns positiv på de flesta positioner. Vi har Bajrami, G. Svennson, Wernblom, Harbuzi som kan växa fram till hyfsade a-lagsspelare på mittfältet.



Bakåt finns det utrymme för Emil Johansson, Bjärsmyr och Mikael Lustig som jag valt att inkludera i min lista.



Framåt skulle gärna Goitom kunnat få chansen nån gång och vi har även en Toivonen som backup i offensiven. Man kan även hoppas på att unge Robin Söder blir frisk snart och visar att han är en talang att räkna med.

2009-10-16 @ 17:08:31
Postat av: Ola svarar

Mon Frère:

Det där tror jag lika lite på som jag hoppas på det. Systemet att kasta in två vattenbärare i ett försök att öka slagkraften framåt har ofta motsatt effekt. Det mest soklara exemplet är förstås Frankrike under Domenech, där Toulalan är given bredvid någon av Alou el. Lassana Diarra alt. Vieira, som bara klarar av att göra mål på Färöarna nuförtiden.



Max:

Helt klart finns det material underifrån att ta av (ett av Lagerbäcks största fel under sin tid på posten har så klart varit att han envisats med att inte ge de unga spelarna chansen), däremot är jag inte övertygad om alla namn du nämner. Harbuzi vore underbart att få se i ett svenskt A-landslag, men det kan vi glömma. Wernbloom kommer att få väldigt svårt att platsa så länge de envisas med tjockisen [läs: Källström] och både Lustig och Emil Johansson (framför allt Johansson) är i dagsläget alldeles för veka för att på allvar kunna slå sig in. Goitom tror jag inte heller mycket på. Toivonen kommer att vara given på bänken framöver. Söder däremot har lång väg kvar. Ska bli väldigt intressant att se om han kan återhämta sig från den där fruktansvärda skadan han åkte på i U21-EM.

2009-10-19 @ 16:48:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0