2000-talets bästa Roma-elva

På Svenska Fans har Andreas Helmersson på Romaredaktionen under dagen presenterat en synnerligen underhållande artikel på temat vilka spelare som inryms i huvudstadslagets främsta elva under 2000-talet. Kanske inte en tillfällighet att man som romanista nuförtiden hellre ägnar gårdagen en tanke, än läser tabellen. För ja, Roma är sist. På två matcher har man 0 p. och målskillnaden -3. Som om eländet inte vore nog ligger lillebror Lazio där uppe. På lika många matcher har man maximala 6 p. och +2 i målskillnad. Det är lätt att hålla sig för skratt om man heter Marcus Birro, oavsett man sneglar på den allsvenska tabellen eller ligornas liga, alltså.
      I vilket fall, detta är vad som framlagts på Svenska Fans (och ja, stilla dig, käre läsare, Damiano Tommasi ingår i tränarens planer):

"AS Roma senaste år har såväl slutat med underbara scudetton som misslyckade säsonger när nedflyttning kommit på tal. Vi tittar nu tillbaka i tiden och tar ut de elva spelare som tillsammans bildar 2000-talets bästa Roma-elva.
Vi väljer att formera vårt lag enligt en 3-4-3-uppställning som består av en målvakt, tre centrala försvarare, två renodlade innermittfältare, två kantspringare, en trequartista samt två anfallare. Till sist tar vi ut den tränare vi anser tagit hand om laget på bästa sätt, samt tre stycken spelare som vi anser vara värda en plats på bänk, redo på bänk, redo för inhopp.
Detta är tänkt att vara en artikel som andas hjärta och stolthet, något som vi ser alltför sällan i dagens AS Roma.



Målvakt: Francesco "Batman" Antonioli
I AS Roma mellan 1999 och 2003, spelade totalt 103 matcher för klubben.
Förmodligen den svagaste posten i denna elva men Roma har aldrig hittat den där riktigt stabila sista utposten de senaste säsongerna. Visst börjar Doni bli allt mer accepterad som en av de mest lyckade värvningarna under detta decennium men han rubbar inte "Batman" som trots allt vaktade buren när senaste scudetton, 00/01, spelades hem. Gör man det är man för alltid en legend i alla gulröda fans hjärtan. Är för övrigt en Milan-produkt som spelat över 100-talet matcher för såväl Bologna som Sampdoria.



Back: Christian "Il Grinta" Panucci
I AS Roma mellan 2001 och 2009, spelade totalt 311 matcher och gjorde 29 mål för klubben.
En av fotbollshistoriens mest stabila backar som representerat flera storklubbar runt om i Europa. Kom dock i början av 2000-talet till Roma där han stannade och blev en levande legend. Med framför allt ett väldigt bra huvudspel har han under åren blivit den försvarare som gjort flest mål genom tiderna i Roma. Lämnade huvudstaden något snöpligt efter säsongen 08/09 efter bråk med såväl tränare som ledning men försvarades trots det av fansen. En legend.


Mittback
: Nascimento "Pluto" Aldair
I AS Roma mellan 1990 och 2003, spelade totalt 415 matcher och gjorde 20 mål för klubben.
En av de absolut största spelare genom tiderna i föreningen, och garanterat den främste utländska spelare som någonsin dragit på sig en Romatröja, vilket Aldair gjorde närmare 415 gånger. Fick under sina tretton år i klubben vara med och lyfta scudetton vilket gjorde brassen till om möjligt, än mera älskad. Har fått sin tröja nummer 6 pensionerad vilket betyder att ingen annan spelare får bära det, i Roma-fans ögon, magiska numret.


Back: Philippe "Le Laurent Blond" Mexès
I AS Roma från 2004, har spelat cirka 150 matcher och gjort 9 mål för klubben.
Hans övergång till Roma kostade klubben över ett års uteslutning från transfermarknaden, ett tufft straff då men med facit i hand förmodligen väl värt det. Har vuxit från att varit en stor talang till stabil ledargestalt i mittförsvaret. Få spelare men utländsk härkomst visar sådant hjärta för klubben som Mexès, ibland undrar man om han inte innerst inne har romerskt blod i ådrorna. Kommer förhoppningsvis vara Roma trogen lång tid framöver och ses redan nu av fansen som framtidens Aldair.



Högerkant
: Marcos "Il Pendolino" Cafú
I AS Roma mellan 1997 och 2003, spelade totalt 163 matcher och gjorde 5 mål för klubben.
Efter sina makalösa ruscher längst högerkanten så fick han smeknamnet "Il Pendolino". Cafu som för många är känd som Milanspelare hade dock ett stort hjärta för huvudstadslaget, ett lag som han både gjort såväl fler matcher som mål för. Var en viktig och självklar del av det lag 00/01 som under Fabio Capello spelade hem scudetton till Rom. Uttalade sig för knappa två år sedan att han då grämde sig över att Milan hade möjligheten att lottas mot "sitt" Roma i Champions League. En spelare med stort hjärta som utan tvekan kan kandidera som Romas bästa högerspelare genom tiderna.


Innermitt: Daniele "Mozart" De Rossi
I AS Roma från 2000, har spelat cirka 200 matcher och gjort 21 mål för klubben.
Är på god väg att bli en av de absolut mest legendariska spelare som någonsin representerat Roma. Romaren som är son till ungdomstränaren Alberto De Rossi har sedan unga år alltid utmärkt sig på sin mittfältsposition. Utsedd som "Capitano Futuro" den dagen Francesco Totti tackar för sig. Även om De Rossi varit med oss i en evighet har han många år kvar i den absoluta världseliten, och lita på att under alla dessa år kommer Daniele bära en gulröd tröja.


Innermitt: Damiano "L'Amina Candida" Tommasi
I AS Roma mellan 1996 och 2006, spelade totalt 262 matcher och gjorde 14 mål för klubben.
Defensiv mittfältare som under sina år vuxit till en levande legend bland Roma-fansen. Gick från hjältestatus till gudabenådad när han säsongen 2004 själv föreslog ett kontrakt som gav honom en minimilön på cirka 15 000 kronor per månad. Har på senare år representerat flera andra klubbar, samtliga utanför Italiens gränser, allt för att, enligt honom själv, respektera Roma.


Vänsterkant: Vincent "Monsieur" Candela
I AS Roma mellan 1997 och 2005, spelade totalt 210 matcher och gjorde 15 mål för klubben.
Ytterligare en fransos med stort bultande hjärta för denna klubb. Spenderade hela åtta säsonger i Roma och var en viktig del i laget som hämtade hem senaste scudetton. Blev av Capello omskolad från försvarare till mittfältare på sin vänsterflank. Det spelades en avskedsmatch så sent som våren 2009 på Olimpico för att hylla "Monsieur". Scudettolaget från 00/01 mötte det franska landslag som vann VM -98 i vad som kallades "Au Revoir Candela".



Trequartista
: Francesco "Il Bimbo D'Oro" Totti
I AS Roma från 1989, har spelat cirka 420 matcher och gjort 179 mål för klubben.
En spelare och levande legend som inte behöver någon närmare presentation. Romas största spelare genom tiderna som nu har tillbringat hela 20 år i klubben. Har både rekordet för antal spelade matcher samt gjorda mål i sin älskade barndomsklubb. Kommer säkerligen långt efter sin aktiva karriär inneha en viktig roll i Romas organisation. En spelare som Totti får man uppleva vart hundrade år, vi får vara glada över att ha skådat hans resa genom livet.


Högeranfallare: Gabriel "Il Re Leone" Batistuta
I AS Roma mellan 2000 och 2003, spelade totalt 63 matcher och gjorde 30 mål för klubben.
Köptes till Roma för stora pengar för att göra mål, vilket även funkade. "Batigol" var en av de absolut viktigaste spelarna i Capellos lagbygge som spelade hem scudetton, hans målsnitt säger en del om det. Efter hans fantastiska debutsäsong i vilken han svarade för 20 mål på 28 matcher sviktade hans form något de kommande åren. Efter en utlåning till Inter lämnade sedan "Lejonkungen" Italien för gott.


Vänsteranfallare: Vincenzo "Top Gun" Montella
I AS Roma mellan 1999 och 2009, spelade totalt 215 matcher och gjorde 94 mål för klubben.
Kom till Roma strax före scudetton och stannade i tio säsonger, sånär på säsongen 07/08 då han var utlånad. Efter hans fyra mål i det klassiska 5-1-derbyt mot Lazio kommer han för evigt vara älskad av fansen. Även om han inte hade någon given startplats under scudettosäsongen så stod han för många mål, och troligen det viktigaste i och med hans sena 2-2-kvittering borta mot Juventus i de sista omgångarna. En legend som tackat för sig och tagit över träningssysslan i ett av Romas ungdomslag.



Tränare: Fabio "Don Fabio" Capello
I AS Roma mellan 1999 och 2004, coachade under 170 matcher med 89 vinster, 52 oavgjorda och 29 förluster som resultat.
Fabio Capello skrev sommaren 1999 på för Roma efter att under knappa året arbetat som kommentator åt italienska Rai. Efter en mindre första lyckad säsong tog Capello sitt Roma till klubbens första scudetto sedan säsongen 82/83. Efter succéåret coachade han även laget till två fina andraplatser och trots den avslutade flykten till Juventus sommaren 2004 får vi lov att alltid tacka "Don Fabio" för var han gjorde i klubben.



Mittback: Walter "The Wall" Samuel
I AS Roma mellan 2000 och 2004, spelade totalt 122 matcher och gjorde 9 mål för klubben.
Att han köptes för 20 miljoner € från argentinska Boca Juniors och senare såldes ännu dyrare till Real Madrid säger en del om kapaciteten hos "The Wall". Trots det faktum att hans hjältestatus minskade efter en del klubbyten, bland annat till hans nuvarande arbetsgivare Inter, så går det inte att bortse från det faktum att Samuel var en stor spelare för Roma. Trots allt har han aldrig presterat så bra någonstans som i Capellos gulröda mittförsvar. Spelade som mellersta mittback när scudetton spelades hem 00/01 i sista matchen mot Parma.


Anfallare: Marco "Super-Marco" Delvecchio
I AS Roma mellan 1995 och 2005, spelade totalt 231 matcher och gjorde 62 mål för klubben.
En spelare som representerat hela sju klubbar i sin karriär men trots det hunnit representerat Roma i tio raka säsonger. Är utan tvekan den stora derbykungen då han är bästa målskytt någonsin i dessa matcher mellan Roma och Lazio. Har under hela säsonger tränat flitigt på Trigoria utan att ha fått någon som helst speltid, något som än mer höjt hans popularitet bland fansen. Blev rejält hyllad när han under sin tid som spelare i Ascoli åkte till Rom och ställde sig i Curva Sud under ett derby.


Anfallare: Antonio "Peter Pan" Cassano
I AS Roma mellan 2001 och 2006, spelade totalt 118 matcher och gjorde 39 mål för klubben.
Kom till klubben som 19-åring som en av Romas dyraste värvningar någonsin. Hans heta temperament som alltför ofta ledde till "Cassanata" gjorde att situationen till slut var ohållbar. Var god vän med Totti, men när kaptenen vände Bari-sonen ryggen försvann den liksom tecknade Peter Pan så omogne spelare till Real Madrid för en struntsumma i jämförelse med inköpspriset. Kunde ha blivit en riktigt stor spelare i Roma, men lämnade istället hatad som få.


2000-talets bästa Roma-elva:
"



Källa: Svenska Fans


Kommentarer
Postat av: Robert

Vad menar du med "lillebror"? Vänligen utveckla, för om jag inte missminner mig lyder stadens slogan: A Roma solo la Lazio!

2009-09-08 @ 09:16:44
Postat av: Ola svarar

Robert:

Bara det faktum att det ena laget bär stadens namn och det andra inte torde vara argument nog. Därtill kommer det faktum att Roma är romarnas lag. Har hört något om att 9/10-delar av de bosatta och av fotboll bitna invånarna i den italienska huvudstaden håller på Roma, övriga på Lazio. Vidare har Lazio en större publik utanför stadens gränser än vad Roma har, men det gäller väl bara inom landets gränser? För utanför är väl även där Roma det lag som har den klart större fanbasen? Du är alltid välkommen att rätta mig om jag har fel, även om jag anar att viss subjektivitet kan ställa till det i detta enskilda fall.

2009-09-08 @ 11:43:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0