Engelska förväntningar

Gavin Hamilton, redaktör på World Soccer, skrev under förra veckan en krönika om läget inför nästa sommars VM-slutspel. Detta med anledning av att England redan mäktat med att kvalificera sig.

"Reaktionerna kring Englands kvalificering till VM har varit förvånansvärt tystlåtna. Väldigt lite av flaggviftande har kunnat skådas och endast ett fåtal röster har gjort sig hörda kring möjligheterna för England att avgå med segern i Sydafrika. Fabio Capello sammanfattade känslolägret under presskonferensen efter segern mot Kroatien på ett bra sätt. När han fick frågan om laget hade möjlighet att göra succé nästa sommar svarade han: "Ja, varför inte?"

Det låter ungefär lika självklart som det är ett faktum att det var åtta år sedan, nästan exakt på dagen, sedan England 5-1-besegrade Tyskland i München. England firade som världshärskare den gången, men sanningen hann ifatt laget bara några månader senare, under VM i Japan.

Uppenbart är att England parallellt med en grupp om sju eller åtta lag kommer att se sig själva som pretendenter till den där finalen i Johannesburg den 11 juli. I själva verket är de fortfarande ett lag för kvartsfinalerna som är alldeles för beroende av sina två världsspelare, Wayne Rooney och Steven Gerrard.

Det finns fortfarande stora frågetecken kring målvaktsposten och högerbacken. En annan aspekt är även allt snack om huruvida Gerrard och Frank Lampard kan spela tillsammans på mittfältet; England är inte ett lag som är bekvämt med att dominera matcherna och bollinnehavet på samma sätt som t ex Spanien.

Englands fördel är att Capello har implementerat en mental styrka hos spelarna. Något som fattats under tidigare mästerskap. Mental styrka kan ofta ha en avgörande betydelse för ett lag som har för avsikt att ta steget från att vara ett kvartsfinallag till att vara utmanare om en finalplats.

Det är även så att Spanien och Brasilien har mer att erbjuda än England. Capellos lag kan inte matcha Spaniens mittfältsresurser och offensiva kraft. Ej heller har de spelare i samma kaliber som Kaká och Robinho, som ger Brasilien möjligheten att krossa sina motståndare genom våldsamma kontraattacker. När du möter Brasilien är egen hörna en given målchans för motståndarlaget.

Svårigheten för Brasilien kan bli att de är i ett liknande läge som Argentina befann sig i 2002. På den tiden gled argentinarna, under Bielsa, igenom det sydamerikanska kvalet medan Brasilien vacklade rejält. Men när det väl var dags att spela VM var det Argentina som floppade direkt i gruppspelet, medan Brasilien hela tiden tog sig under turneringen.

Nästa sommars VM-slutspel kan komma att påminna en del om VM 2002 på så vis att majoriteten av spelarna som till vardags spelar i Europa tvingas lämna den bekvämlighet de annars är så vana vid. Slutspelet 2002 såg ovanligt många överraskningar på vägen och samma sak kan komma att hända igen, särskilt som vissa stornationer - så som Argentina, Frankrike och Portugal - kan komma att missa mästerskapet helt och hållet."


Källa: World Soccer


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0